Korak 1: Raspisivanje natječaja

Vrlo je važno  informirati se jeste li u mogućnosti financirati svoje projektne ideje ili projekte putem fondova Europske unije.

Informacije o aktualnim natječajima možete pronaći na sljedećim linkovima: www.strukturnifondovi.hr, www.eu-projekti.info

Korak 2: Priprema projektne prijave

Kada pronađete natječaj s kojim se slažu Vaši ciljevi i misija, vrlo je važno proučiti svu dokumentaciju koja se tiče tog natječaja. Na osnovu toga može se kvalitetno pripremiti projektni prijedlog.

Korak 3: Slanje prijave u naznačenom roku

Prije slanja važno je provjeriti svu dokumentaciju kako bi se osigurali da dostavljate potpunu i ispravno popunjenu dokumentaciju. U slučaju da se dostavi nepotpuna ili neispravno popunjena dokumentacija, Vaš prijedlog će biti nevažeći.

Korak 4: Ocjena projektnih prijava

Svaku projektnu prijavu pregledava evaluator (ili više njih). Evaluator daje objektivnu ocjenu Vašeg projekta.

Korak 5: Rezultati natječaja

Projektni prijedlozi koji su ocijenjeni pozitivno dobit će obavijest o ishodu. Moguće je stavljanje projekata na rezervnu listu u slučaju da je ograničen budžet, a da su projekti malo ispod bodovnog praga. Ti projekti su na čekanju i njima mogu biti dodijeljena sredstva u slučaju da netko odustane ili nakon čišćenja proračuna drugih projektnih prijedloga.

Korak 6: Popratna dokumentacija

Nakon što je projektna prijava odobrena Ugovorno tijelo traži će od Vas da dostavite službenu dokumentaciju kako bi dokazali registraciju te financijsku stabilnost.

Korak 7: Čišćenje proračuna

Vrlo je bitno da prilikom izrade projektnog budžeta sve stavke prate projektne aktivnosti, u suprotnom se može dogoditi da se analizom utvrde stavke koje nisu realno prikazane, tada one mogu biti umanjene ili izbačene iz projekta.

Korak 8: Početak provedbe projekta

Za transakcije koje se tiču projekta potrebno je otvoriti poseban račun u banci.

Korak 9: Kontrola projekata

Za projekte do 100.000 € vrijednosti kontrolu obavlja institucija koja provodi natječaj.

Za projekte iznad 100.000 € vrijednosti obavezna je vanjska revizija projekta.

Pod kontrolom se podrazumijeva kontrola cjelokupne dokumentacije kao i izvedba radova koji su navedeni u projektu. U slučaju da se pronađu određene nepravilnosti, može doći i do vraćanja sredstava.