Ovo su iznosi doprinosa za obrtnike u 2021. godini

Autor:

Josip

Donosimo popis i nove iznose mjesečnih doprinosa koje obrtnici plaćaju u 2021. godini. Početkom svake godine obrtnici postavljaju pitanja o tome koliko će mjesečno plaćati doprinose.
S obzirom na to da je taj dokument iznimno kompliciran i samo ga računovođa može razumjeti, iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) su nam ga ‘preveli na hrvatski jezik’. Izradili su nam tri tablice u kojima jasno stoji koliko određeni obrtnik plaća i kako to čini (pod određeni mislimo na to je li riječ o paušalnom obrtu, obrtu obvezniku poreza na dohodak ili poreza na dobit).

Jako je važno napomenuti i to da nove mjesečne doprinose obrtnici plaćaju do 15. veljače, dakle temeljem obračuna za mjesec siječanj. Jednostavno rečeno – doprinosi za jedan mjesec uvijek se uplaćuju do 15. u idućem mjesecu.

Iznos doprinosa za 2021. za obrtnike ‘paušalce’


 

 

 

 

 

Iznos paušalong poreza i prireza za 2021. godinu

 

 

 

 

 

 

*NAPOMENA: Prirez u ovom primjeru izračunat je za Grad Zareb. Svaki obrtnik obračunava stopu prireza prema jedinici lokalne samouprave u kojoj je sjedište obrta.

 

Paušalni obrt je obrt koji svoje poreze i prireze plaća kvartalno.

Riječ je o obrtnicima čiji:

  • ukupni primici u prethodnoj godini nisu viši od 300.000,00 kuna (također, ako obrtnik u tekućoj godini prijeđe iznos od 300.000 kuna, automatski ulazi u sustav PDV-a)
  • nije u sustavu PDV-a

Iznos doprinosa za 2021. za obrtnike ‘dohodaše’.

 

 

 

 

 

 

Obrtnik obveznik poreza na dohodak je obrtnik koji ostvaruje primitke od obavljanja samostalne djelatnosti obrta. Dohodak od obrta, što se utvrđuje prema poslovnim knjigama, razlika je između poslovnih primitaka i poslovnih izdataka što su nastali u istom poreznom razdoblju.

Iznos doprinosa za 2021. za obrtnike ‘dobitaše’

 

 

 

 

 

 

Izvor: https://www.lider.media/sto-i-kako/ovo-su-iznosi-doprinosa-za-obrtnike-u-2021-godini-135247

SHARE:
PLOČA SADRŽAJA
NAJNOVIJE VIJESTI
Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i primajte najnovije obavjesti !

Možda će te i ovo zanimati