U sklopu NPOO objavljena prva dva poziva namijenjena mikro, malim i srednjim poduzetnicima koji razvijaju nove proizvode s tržišnim potencijalom

Autor:

Josip

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021.-2026. objavilo Pozive za dostavu projektnih prijedloga „Komercijalizacija inovacija“ i „Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća“.

Poziv „Komercijalizacija inovacija“

Cilj Poziva je poticati ulaganja neophodna za komercijalizaciju inovacija i rezultata istraživanja i razvoja. Poticat će se inovativni projekti s najvećom vjerojatnošću za komercijalni uspjeh, a čime će se pokrenuti poslovne aktivnosti i proizvodnja na temelju primijenjenih rješenja. Rezultati projekta su inovacije koje su spremne za tržište.

Prihvatljive aktivnosti koje je moguće financirati:

  • inovacije MSP-ova u svrhu komercijalizacije novih inovativnih proizvoda i usluga;
  • inovacije procesa i organizacije poslovanja MSP-ova u svrhu komercijalizacije novih inovativnih proizvoda i usluga;
  • početna ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu isključivo u svrhu provedbe aktivnosti iz točke 1. i/ili 2.;
  • potpore MSP-ovima za sudjelovanje na sajmovima povezano s projektom;
  • prateće aktivnosti povezane s pripremom i provedbom projekta (de minimis potpore).

Aktivnosti pod br. 1. i 2. mogu se provoditi samostalno, dok se aktivnosti pod br. 3. , 4. i 5. ne mogu provoditi samostalno, već samo zajedno s aktivnostima pod br. 1. i 2.

Raspoloživi iznos sredstava je 380.000.000,00 kuna.

Najviši iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti po prijavitelju je 5.320.000,00 kuna dok je najniži 760.000,00 kuna.

Prihvatljivi prijavitelji su mikro, mali i srednji poduzetnici.

Projektni prijedlozi podnose se isključivo putem sustava eNPOO od 20. svibnja 2022. godine do iskorištenja raspoloživih sredstava za Poziv, a najkasnije do 30. lipnja 2023. godine.

Poziv „Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća“

Cilj Poziva je potaknuti rast novoosnovanih malih i srednjih poduzeća koja razvijaju inovacije temeljene na znanju ili visokim tehnologijama, koji su novi ili znatno poboljšani u usporedbi s dostignućima na tržištu. Podržat će se projekti u pred-komercijalnoj fazi za budući razvoj i komercijalizaciju proizvoda/usluga, tehnologija, povećanje proizvodnih kapaciteta povezanih s projektom i povećanje spremnosti poduzeća za investicije.

Prihvatljive aktivnosti koje je moguće financirati:

  • nadogradnja, osmišljavanje, provjera izvedbe, validacija tržišta ili tehnologije;
  • ispitivanje, razvoj pilot-linija;
  • zaštita intelektualnog vlasništva i vanjske usluge usmjerene na razvoj inovativne ideje (proizvode, usluge ili tehnologije);
  • osposobljavanje korisnika za specifične vještine za start-up tvrtke (u svrhu izgradnje kapaciteta i spremnosti za investicije).

Raspoloživi iznos sredstava je 141.000.000,00 kuna.

Najviši iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti po prijavitelju je 1.000.000,00 kuna dok je najniži 200.000,00 kuna.

Prihvatljivi prijavitelji su novoosnovani MSP-ovi (do 5 godina starosti).

Projektni prijedlozi podnose se isključivo putem sustava eNPOO od 01. lipnja 2022. godine do iskorištenja raspoloživih sredstava za Poziv, a najkasnije do 30. lipnja 2023. godine.

Prijavitelji će projektne prijedloge za oba poziva moći unositi u sustav eNPOO od 20. travnja 2022. godine.

Više informacija dostupno je OVDJE a Pozivi su dostupni OVDJE.

SHARE:
PLOČA SADRŽAJA
NAJNOVIJE VIJESTI
Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i primajte najnovije obavjesti !

Možda će te i ovo zanimati