U PODUZETNIČKOM INKUBATORU VIROVITICA ODRŽANA RADIONICA O VAŽNOSTI OPĆE UREDBE O ZAŠTITI PODATAKA

Autor:

Josip

Nakon Slavonskog Broda, Vukovara i Osijeka, Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji sa Hrvatskom udrugom poslodavaca Regionalnim uredom Osijek I Poduzetničkim inkubatorom Virovitičko-podravske županije, organizirala je radionicu na temu „Kako uskladiti poslovanje s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR)?“ i u Virovitici koja se održala 01. travnja 2022. godine.

Službenici Agencije, polaznike radionice upoznali su s ključnim pojmovima i odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka, s obzirom na to da poduzetnici često nisu upoznati s osnovnim pojmovima te ne znaju tko je voditelj obrade, a tko izvršitelj obrade. Stoga, kako bi pravilno obrađivali osobne podatke kao voditelji obrade, poduzetnici su imali priliku naučiti koji su to pravni temelji za obradu osobnih podataka te zašto za svaku obradu nije potrebna privola, koja se često primjenjuje kada nije potrebna. 

Na radionici je bilo je i riječi o obradi osobnih podataka putem videonadzornog sustava, popularnim kolačićima, ali i tehničkim i organizacijskim mjerama koje je potrebno poduzeti. Naime, svi voditelji obrade koji raspolažu s osobnim podacima pojedinaca, pa tako i obrtnici, mikro, mali i srednji poduzetnici, sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (članak 24., 25. i 35.), dužni su poduzeti sve odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere kako bi adekvatno zaštitili osobne podatke svojih zaposlenika, korisnika, klijenata, ukratko pojedinaca te sveli rizik od povreda osobnih podataka i zlouporaba na minimum. No, ukoliko i dođe do povrede osobnih podataka, poduzetnici su na radionici naučili kako tada postupiti.

I dalje će, zbog interesa članova HUP reg. ured Osijek organizirati radionice na ovu temu.

SHARE:
PLOČA SADRŽAJA
NAJNOVIJE VIJESTI
Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i primajte najnovije obavjesti !

Možda će te i ovo zanimati