Nakon otvorenja Poduzetničkog inkubatora u Slatini, otvorena su i preostala dva poduzetnička inkubatora u Orahovici i Pitomači koji su dio projekta Mreža poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije

Autor:

Josip

Nakon otvorenja Poduzetničkog inkubatora u Slatini, koji je otvorila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, otvorena su i preostala dva poduzetnička inkubatora u Orahovici i Pitomači koji su dio projekta Mreža poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije. Sva tri, slatinski, orahovački i pitomački poduzetnički inkubator dio su projekta vrijednog oko 27 milijuna kuna, za što je Virovitičko-podravska županija, kao nositelj, dobila bespovratnih europskih 20 milijuna kuna, a projekt je napisala VIDRA. U tri nova poduzetnička inkubatora, poduzetnicima će na raspolaganju biti 48 potpuno novoopremljenih ureda. Smještaj u poduzetničkim inkubatorima im u potpunosti plaća Virovitičko-podravska županija. Osim toga, stanovnici poduzetničkih inkubatora imaju na raspolaganju potpunu uslugu poslovnog savjetovanja, pripreme poslovnih planova, priprema projekata za EU sredstva, edukacije, seminare, promidžbu putem sajmova…

Poduzetnički inkubatori u Orahovici i Pitomači su jednaki, a u njima ima po 12 uredskih i 6 proizvodnih prostora u svakom (ukupno 36 nap.a.).
Inkubator u Orahovici svečanim presijecanjem vrpce otvorili su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i njegova pomoćnica Ana Mandac, saborski zastupnik Tomislav Tolušić i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović uz nazočnost brojnih gostiju.

– 2013. godine u Virovitici je putem europskih pretpristupnih fondova izgrađen Poduzetnički inkubator vrlo sličan ovome i samo nekoliko mjeseci bio je 100 posto popunjen. To nam je dalo znak da i dalje moramo ustrajati na ovakvim projektima i zato smo krenuli u izgradnju ovakvih poduzetničkih inkubatora diljem županije. Tri inkubatora koja smo otvorili ovog prosinca vrijedna su ukupno 27 milijuna kuna, od čega smo mi kao Županija izdvojili 7 milijuna kuna svojih izvornih sredstava. Cilj je da mladi poduzetnici imaju punu potporu nas kao Županije kako bi se maksimalno razvijali i imali taj potreban vjetar u leđa kako bi postali veliki i jaki poduzetnici na tržištu. Osim toga, odi iduće godine, žene, mladi i poduzetnici početnici, uz pomoć Virovitičko-podravske županije, moći će dobiti kreditne linije HBOR-a uz „nula“ posto kamata. Ovom mjerom, Virovitičko-podravska županija, uz HBOR, želi pomoći, ženama, mladima i poduzetnicima početnicima, kako bi se što prije snašli na tržištu rada i lakše pronašli svoje mjesto pod suncem. Županija će im sufinancirati dva posto kamata, te će oni tako imati besplatne kreditne linije – naglasio je Andrović.

Saborski zastupnik Tomislav Tolušić, u Orahovici je također izrazio veliku zahvalu Ministarstvu gospodarstva i ministru Horvatu.

– Ministar i njegov tim u Ministarstvu su odradili veliki posao da se pronađu novci ne samo za inkubatore u Virovitičko-podravskoj županiji nego i po cijeloj Hrvatskoj. To je velika stvar u pravcu razvoja gospodarstva u Hrvatskoj. Posebno je važno i dobro što su ti inkubatori smješteni u mala mjesta kao što su Orahovica, Slatina, Pitomača, Prelog ili Zabok gdje je puno teže razvijati poduzetništvo u odnosu na velike gradove poput Zagreba ili Osijeka. Siguran sam kako će župan Andrović i Virovitičko-podravska županija i dalje imati nove ideje kako pomagati malim poduzetnicima, a mi smo tu da u tome pomognemo i želim doista puno sreće budućim stanarima ovog inkubatora – rekao je Tolušić.

Ministar Darko Horvat naglasio je kako će 46 ovakvih projekata u cijeloj Hrvatskoj do polovice iduće godine biti funkcionalni.

– Ovdje se radi o mreži, ali ne samo u ovoj županiji, nego je to mreža sustava inkubacijskih jedinica na prostoru cijele Hrvatske jer ovi projekti nisu samostojeći ili samostalni, ovo je infrastruktura za koju je ingerenciju pri izgradnji preuzela i država, naravno ne sredstvima državnog proračuna nego sredstvima strukturnih EU fondova. Uz 46 ovakvih inkubacijskih jedinica, u ovom trenutku u Hrvatskoj proširuje se i 49 poduzetničkih zona, dakle u svijetu razvoja poduzetničke infrastrukture i inkubacijske jedinice za one u ovom trenutku najslabije, formiranjem i opremanjem poduzetničkih zona u kojima na današnji dan raste 107 proizvodnih objekata, upravo ti ”najslabiji” dobivaju veliku potporu Ministarstva gospodarstva i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo te uz to i upravnih odjela za gospodarstvo po županijama. Time dovodimo Hrvatsku u situaciju da se poduzetniku osigura izvor financiranja s kamatom od 0 posto i konačno stvaramo hrvatskog poduzetnika konkurentnog, ne samo u Hrvatskoj, nego i na prostoru EU – rekao je ministar Horvat te naglasio kako je i moto Ministarstva upravo onaj koji se provlači kroz inkubatore u VPŽ, a to je “Pridruži nam se i rasti”.

Nakon toga je podcrtao.

– Moramo rasti, mi nismo zadovoljni s gospodarskim rastom od 3 posto i zbog toga stvaramo pretpostavke da ne samo hrvatsko gospodarstvo već ukupni BDP u Hrvatskoj raste po stopi većoj od 3 posto. Imamo za to i optimizam i perspektivu, bitno je samo stvoriti još neke uvjete i mislim da ćemo već u 2020. godini biti poznati kao destinacija u kojoj je u visokom prioritetu upravo poduzetništvo. U tom pravcu bit će uloženo 630 milijuna kuna za inovacije, 770 za istraživanje i razvoj, 100 milijuna za integraciju mikro i malih s velikima i dodatnih 250 za industriju 4.0 i ono što vjerujem, i nadam se, u prvih šest mjeseci 2020. godine, 800 milijuna kuna za Centre kompetencija. Kada ovo sve skupa zbrojimo, 2020. bi trebala biti novi iskorak u stvaranju novih radnih mjesta i kvalitetne radne snage – zaključio je ministar Horvat.

Jedan od zainteresiranih budućih poduzetnika, Renato Šafranko je govorio „zašto želi biti stanar Poduzetničkog inkubatora u Orahovici“.

– Bavimo se izradom aplikacija u području turizma. Nadam se da će nam Poduzetnički inkubator u Orahovici pomoći u daljnjem poslovanju i razvoju. Cilj nam je novo zapošljavanje u našoj tvrtki vezano za IT sektoru. Ovaj poduzetnički inkubator posjeduje dvorane za edukacije. Kao tvrtka koja ima određenog iskustva u edukacijama, vidimo svoju prigodu. Prva godina smještaja je besplatna i to je veliki vjetar u leđa. Napravili smo aplikaciju za charter agenciju u Engleskoj, web stranicu za jedan hotel, jedan web za ruralni turizam. U završnoj fazi je izrada Internet stranice za Park prirode Papuk koja bi svjetlo dana trebala ugledati iduće godine – zaključio je Šafranko.

Nakon orahovačkog, otvoren je i Poduzetnički inkubator u Pitomači. Svečanom otvorenju prisustvovali su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, saborski zastupnik Josip Đakić, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, direktorica Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije Neda Martić i mnogi drugi…

Načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić srdačno je pozdravio sve prisutne te istaknuo kako je ovo veliki dan za općinu Pitomača.

– U roku mjesec dana otvorili smo tri projekta. Prije mjesec dana reciklažno dvorište vrijedno preko 4 milijuna kuna, preko puta zgrada Herbarium vrijednosti preko 20 milijuna kuna, a ovo danas je investicija od 10 milijuna kuna i naša Industrijska zona je popunjena. Još je tu novi prostor Alumontaže koja je pri kraju, očekujemo otprilike za dva mjeseca da se i ona otvori. Znači preko 40 milijuna kuna u roku od otprilike godinu i pol. Prije toga, ovo je bila – livada. Danas je to puna zona, mi smo popunjeni. Vjerujem da je ovo apsolutno dobar potez, kako za našu općinu Pitomača, tako i za Virovitičko-podravsku županiju ali i Republiku Hrvatsku. Mi smo otvoreni, želimo napredak, a zajedništvom kao općina, županija i država možemo jako puno – zaključio je Željko Grgačić.

Poduzetnički inkubator u Pitomači, rezanjem vrpce su otvorili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Jedna od budućih stanara, trebala bi biti Jasminka Kovač sa svojom tvrtkom koju planira osnovati.

– Bit će to tvrtka za proizvodnju i usluge vezano za tekstil. Tvrtku ćemo osnovati ovih dana, zapošljavat ćemo 20 djelatnika. Ja dolazim iz Varaždinske županije i meni se ovo čini kao odlična prigoda, jer nećemo imati troškove za prostore i infrastrukturu, mi kao poduzetnici se možemo više orijentirati na proizvodnju – naglasila je Kovač

 

SHARE:
PLOČA SADRŽAJA
NAJNOVIJE VIJESTI
Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i primajte najnovije obavjesti !

Možda će te i ovo zanimati