Poduzetnicima ponovno na raspolaganju COVID-19 zajam za obrtna sredstva

Autor:

Josip

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s Vladom Republike Hrvatske i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, nastavlja s provedbom mjera za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima čije poslovanje je ugroženo uslijed epidemije koronavirusa.

Poduzetnicima je ponovno na raspolaganju „COVID-19 zajam za obrtna sredstva“, a prijave počinju 09. prosinca 2020. godine u 8.00 sati. Program je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te je osigurano ukupno 1,3 milijarde kuna. Poduzetnici će tako moći zatražiti iznos zajma do 380.000,00 kuna, uz kamatnu stopu od 0,25%. U okviru ovog Financijskog instrumenta HAMAG-BICRO će poduzetnicima izravno odobravati zajmove za obrtna sredstva.

Sukladno Zaključku Vlade RH od 30. studenog 2020. godine, program je izmijenjen u odnosu na dosadašnje uvjete COVID-19 zajma te se usmjerava na ona mikro, mala i srednja poduzeća koja su:

 • zatvorena Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 27. studenoga 2020. godine;
 • ili su u 2020. godini ostvarila pad prihoda od 60% i više u odnosu na 2019. godinu.
 • ili su u 2020. godini ostvarili pad prihoda od 20% i više u odnosu na 2019. godinu, a koja su sa
  potpomognutih područja prema indeksu razvijenosti, odnosno, jedinice područne (regionalne)
  samouprave razvrstane u I. skupinu sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o razvrstavanju
  jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti, a to su
  Brodsko-posavska županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Ličko-senjska županija,
  Vukovarsko-srijemska županija, Sisačko-moslavačka županija i Virovitičko-podravska
  županija

Zbog činjenice da je nužno utvrditi negativni utjecaj pandemije na poslovanje potencijalnih korisnika ovog zajma u odnosu na proteklu poslovnu godinu, prihvatljivi prijavitelji su oni koji su aktivno poslovali barem cijeli zadnji kvartal u 2019. godini. Osim toga, važno je napomenuti da će prijava koja neće sadržavati svu traženu dokumentaciju biti odbačena kao nepotpuna, što ne isključuje mogućnost nove prijave na zajam. Kako bi osigurali potporu što većem broju poduzetnika čije poslovanje je ugroženo uslijed epidemije koronavirusa, poduzetniku može biti odobren samo jedan zajam po Programu COVID-19 zajam za obrtna sredstva.

Cilj Financijskog instrumenta je osigurati dodatnu likvidnost mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja.

Trajanje programa je ograničeno do 31.12.2021. ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet nastupi ranije.

Poduzetnici sa područja Virovitičko-podravske županije se mogu javiti na e-mail:  info@inkubatorivpz.hr ili na telefone: 033/800-207, 033/638-268, gdje će dobiti sve informacije o mogućnosti podnošenja zahtjeva za „COVID-19 zajam za obrtna sredstva“.

Više o navedenom možete pronaći OVDJE.

SHARE:
PLOČA SADRŽAJA
NAJNOVIJE VIJESTI
Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i primajte najnovije obavjesti !

Možda će te i ovo zanimati