U vrijeme epidemije korona virusa, u poduzetničkim inkubatorima u Slatini, Orahovici i Pitomači, otvoreno je 60-ak novih radnih mjesta

Autor:

Josip

Sedam mjeseci prošlo je od otvorenja poduzetničkih inkubatora u Orahovici, Slatini i Pitomači. Nisu to bila idealna vremena za poduzetništvo, jer od njih sedam, dva su mjeseca prošla uz strogi režim života uz korona virus. No i u takvim uvjetima, u vrijeme epidemije bolesti COVID-19, 19 je poduzetnika pronašlo svoje mjesto u Slatini, Orahovici i Pitomači. Pritom je zaposleno 60-ak ljudi. Popunjen je tako značajan dio kapacitete u navedena tri poduzetnička inkubatora koji su izgrađeni uz europska sredstva, financiranje Virovitičko-podravske županije, kao i podršku gradova Slatine i Orahovice, te Općine Pitomače, dok je projekt (Mreža poduzetničkih inkubatora VPŽ) napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Ukupno mu je vrijednost bila 30 milijuna kuna, od čega su 2/3 bila bespovratna sredstva.

– Od novih zdanja, najviše je zaposlenih u Pitomači. U šest proizvodnih pogona, zaposlena su 32 djelatnika. Osim toga, tu je i petero „virtualnih stanara“. Usprkos epidemije korona virusa, mi smo popunili oko trećinu poduzetničkih kapaciteta u nova tri inkubatora, u Slatini, Orahovici i Pitomači – naglasio je zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora Josip Hetrih.

Inače, uz nova tri, još uvijek je najviše zaposlenih u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici, koji je otvoren prije sedam godina. On je mnogim tvrtkama bio odskočna daska za daljnje napredovanje, jer su nakon jednogodišnjeg besplatnog stanovanja koje im je plaćala Virovitičko-podravska županija, te širenja proizvodnih kapaciteta, pronalazili nova središta jer im je povećanjem broja zaposlenih trebao i novi poslovni prostor. Trenutno je u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici 60-ak zaposlenih.

Poduzetnički inkubatori velika su potpora poduzetnicima početnicima. Oni su vjetar u leđa za početak poslovanja, no to nisu jedine mjere koje Virovitičko-podravska županija daje za poduzetnike početnike, posebno vezano za vrijeme korona virusa.

– Svim stanarima Poduzetničkih inkubatora, produljeno je trajanje ugovora o zakupu poslovnih prostora za 2 dodatna mjeseca, a za vrijeme „lockdowna“ svim poduzetnicima poduzetničkih inkubatora u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, osigurana je 100%-tna subvencija zakupa prostora, bez obzira bili oni poduzetnici početnici ili ne. Osim toga, tu su i krediti koje daje Virovitičko-podravska županija u suradnji s HBOR-om od nula posto kamata za kredite od 200 tisuća do 2 milijuna kuna. Poduzetnici imaju i potpore s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i jedino što im treba su – poduzetničke ideje, a tu im i naša VIDRA, kao i ostale razvojne agencije, te Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije, mogu dati savjet i poduzetnički „putokaz“.  Naravno, tu je i županijska subvencija kamata svim mikro, malim i srednjim poduzetnicima s područja Virovitičko-podravske županije koji su ostvarili pravo na HAMAG BICRO kredite – COVID-19 zajmove i ESIF mikro zajmove za obrtna sredstva ostvarene u 2020. godini, zbog čega će im kamatna stopa iznositit nula posto. Nekima od njih, upravo su djelatnici Poduzetničkog inkubatora i VIDRA-e besplatno pripremali projekte – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Sastavni dio poduzetničkih inkubatora u Orahovici, Slatini i Pitomači su i poduzetničke potporne institucije (LAG Papuk, LAG Marinianis i Draft) koje pružaju usluge korisnicima inkubatora te sudjeluju u funkcioniranju Mreže inkubatora. Tu je i konstantna suradnja s HGK Županijskom komorom Virovitica kao i Područnom obrtničkom komorom Virovitičko-podravske županije s ciljem kako bi se na jednom mjestu dobiti sve informacije koje su važne za poduzetnike koji su korisnici usluga Mreže inkubatora te zajednički pristup problemima i potrebama poduzetnika. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

SHARE:
PLOČA SADRŽAJA
NAJNOVIJE VIJESTI
Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i primajte najnovije obavjesti !

Možda će te i ovo zanimati