Za poduzetnike Panonske Hrvatske veći postotak potpore i više sredstava iz EU-a u novoj Financijskoj perspektivi

Autor:

Josip

Dana  13.11.2020. na  Ekonomskom fakultetu u Osijeku održana je prva konferencija koja se obraća poduzetnicima i njihovim prilikama u novom programskom razdoblju. O tim mogućnostima, a nakon uvodnih obraćanja   dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a i dr.sc. Ivan Sarić, direktor Regionalnog ureda Osijek, poduzetnike  je upoznala ministrica Nataša Tramišak, naglasivši „Još uvijek imamo mogućnosti financiranja poduzetničkih projekata iz prethodnog proračunskog razdoblja. Za razdoblje 2021.-2027. imamo sada jedan novi trenutak, upravo smo u završetku izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Jasno smo kreirali smjerove i strateške ciljeve. Vizija nam govori kako želimo da Hrvatska izgleda za sljedećih 10 godina. Naše ambiciozne ciljeve možemo postići upravo kvalitetnim korištenjem izvora iz EU fondova. Više od 24 milijarde eura dostupno nam je kroz narednih 9 godina. Strategija je ipak samo dokument i nije čudotvorna, ona sama neće donijeti blagostanje, već ono ovisi o rezultatima rada javnog i privatnog sektora.“

Poduzetnicima je itekako važna činjenica da će se od 01.01.2021. godine za njihova ulaganja biti moguće dobiti daleko veću potporu nego što su je mogli dobiti do sada. Naime prema novoj podjeli RG na statističke regije 2. razine Hrvatska će biti podjeljena na:  Panonsku Hrvatsku, Jadransku Hrvatsku, Sjevernu Hrvatsku i grad Zagreb. Zahvaljući toj podjeli poduzetnici iz Panonske Hrvatske gdje i mi pripadamo moći će ostvariti slijedeće potpore: veliki poduzetnici 50%; srednji poduzetnici 60%, a mali poduzetnici, znači oni koji imaju do 50 zaposlenih, 70% potpore. Kako bi se ujednačila razvijenost Hrvatske, planirati će se zasebni natječaji  kroz tzv. Integrirani teritorijalni program  za svaku Nuts 2 regiju kao i njima pripadajuća sredstva. Kroz ovaj program najnerazvijeniji bi dobili najviše.

U drugom dijelu prezentacije riječ  je imao Mario Turalija – člna uprave u HAMAG-BICRO koji je pored svih otvorenih i budućih mogućnosti za poduzetnike u vidu natječaja i kreditnih sredstava naglasio, a što se činilo ohrabrujućim da će se otvoriti mogućnost za dodatne  prijave na Zajam za obrtna sredstva COVID-19 na koji će se moći prijaviti oni poduzetnici koji to nisu uspjeli zatražiti i dobiti ovaj Zajam.

U ime Poduzetničkog inkubatora VPŽ d.o.o. priliku su imali prisustvovati kao i sudjelovati u raspravi Neda Martić-direktorica  te djelatnici Antonela Horvat i Branimir Sladojević. 

SHARE:
PLOČA SADRŽAJA
NAJNOVIJE VIJESTI
Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i primajte najnovije obavjesti !

Možda će te i ovo zanimati