Otvoreno e-Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o provedbi intervencija za potporu ulaganjima u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda

Autor:

inkubatori vpz

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je i poslalo na e-savjetovanje Prijedlog pravilnika za četiri intervencije i to ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju i preradu te obnovljive izvore energije:

73.03. Korištenje obnovljivih izvora energije

73.10. Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju

73.11. Potpora za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda

73.12. Potpora malim poljoprivrednicima.

Na temelju ovoga Pravilnika u 2023. godini objaviti će se tri natječaja, ukupne vrijednosti od 85 milijuna eura, i to za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u vrijednosti od 60 milijuna eura (intervencija 73.10), potporu malim poljoprivrednicima od 15 milijuna eura (intervencija 73.12) te za ulaganja u korištenje obnovljivih izvora energije u vrijednosti od 10 milijuna eura (73.03).

Ovo će biti prvi natječaji za ulaganja iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. Novost u planiranju i provedbi je i sukcesivna objava natječaja, odnosno natječaji će u budućnosti biti objavljivani u skladu s potrebama poljoprivrednika, u kraćim vremenskim razmacima između natječaja.

Indikativni plan objave natječaja u 2023. godini dostupan je na poveznici.

Sredstva za ove investicije namijenjena su razvoju produktivnije, konkurentnije i otpornije poljoprivredne proizvodnje.

Provedbom ovih intervencija povećat će se neovisnost poljoprivrednih gospodarstava o energentima, poboljšati ukupna učinkovitost i održivost poljoprivrednih gospodarstava, bolje skrbiti o okolišu te pomoći poljoprivrednicima da njihova poljoprivredna proizvodnja bude otpornija na klimatske promjene. U potpori za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, ulaganja će biti moguća u svim poljoprivrednim sektorima, a prioritet su ulaganja u sektor voća i povrća te sektor stočarstva. Sve osnovne odredbe važne za prihvatljivost i odabir korisnika/ulaganja navedene su u Prijedlogu pravilnika, čime se želi stvoriti stabilan okvir u kojem poljoprivrednici i prerađivači mogu planirati svoja buduća ulaganja.

Pozivamo vas na aktivno sudjelovanje u savjetovanju davanjem komentara i prijedloga na Prijedlog pravilnika, najkasnije do 26. rujna 2023. godine putem poveznice i unaprijed zahvaljujemo na tome.

SHARE:
PLOČA SADRŽAJA
NAJNOVIJE VIJESTI
Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i primajte najnovije obavjesti !

Možda će te i ovo zanimati